Klassiek

Prijs € 38,-
T/M 29 JAAR € 13,50

18:45 uur | inleiding gratis, wel reserveren

In 2018 is Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa. Speciaal voor deze bijzondere gebeurtenis brengt het NNO een Friestalige versie van de 'Matthäus Passion' van Johann Sebastian Bach. Componist en tekstschrijver Peter Sijbenga maakt indruk met zijn prachtige Friese vertaling van één van Bachs meesterwerken. Maarten Koningsberger speelt de rol van Jezus. De partituur met de Friese tekst is voor het concert verkrijgbaar.

Speciaal voor Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 brengt het NNO de Matthäus Passion in het Fries. Voor het NNO een prachtige gelegenheid om nog eens te benadrukken dat het een Friese voorouder heeft, het Frysk Orkest. De Duitse tekst is in opdracht van het NNO vertaald door componist en tekstschrijver Peter Sijbenga. “In woordbeeld en inhoud blijf ik zo dicht mogelijk bij de originele tekst”, legt hij uit. “Maar soms is vertalen een beetje verminken. Als ik er met een letterlijke vertaling niet helemaal uitkom, kies ik voor het handhaven van versmaat en rijm en ga ik op zoek naar woorden en zinnen die het best passen bij de betekenis en gevoelswaarde.” De Friese taal leent zich volgens Sijbenga uitstekend voor een vertaling uit het Duits. “Het Fries ligt qua lenigheid in klank vaak dichter bij het Duits dan het Nederlands. Door de regelmatig voorkomende tweeklank zit er een prettige elasticiteit in de klinkers. Ook kent het Fries vaak dezelfde woordvolgorde als het Duits. Zo laat het Duitse ‘etwas sehen können’ zich in het Fries vertalen als ‘wat sjen kinne’, terwijl dat in het Nederlands ‘iets kunnen zien’ wordt.” De partituur met Friese tekst is voor het concert verkrijgbaar.

Bach: Matthäus Passion

Dirigent: Reinhard Goebel