Jong

Accent zaal

Prijs € 15,-
incl. garderobe

Het stormt, de dijken kraken, een watersnoodramp lijkt onvermijdelijk. Pyk, bastaardzoon van een Friese boer en een asielzoekster, onderhoudt de boerderij van zijn overleden vader. Onverwacht komen halfbroer Lot en diens kersverse echtgenote Mirtel langs. Wie erft het huis? Deze op ‘Kingdom of Earth’ van Tennessee Williams gebaseerde sprankelende Fries-Nederlandstalige muziektheatervoorstelling kreeg vijf sterren van de Leeuwarder Courant.

Het stormt, de dijken staan op springen en een watersnoodramp lijkt onvermijdelijk. Iedereen is vertrokken behalve Pyk (Lourens van den Akker), bastaardzoon van een Friese boer en een asielzoeker. Pyk onderhoudt in zijn eentje de boerderij van zijn overleden vader. Onverwacht komt zijn halfbroer Lot (Freek den Hartogh) langs, samen met zijn kersverse echtgenote Mirtel (Eva Meijering).
Lot is een ziekelijke magere jongen, Mirtel een voluptueuze, aan lagerwal geraakte jonge vrouw. Er ontspint zich een gevecht om de erfenis van het huis, waarbij Mirtel wordt ingezet als schaakstuk tussen beide broers.

Kingdom of Earth, naar het toneelstuk (1968) van de beroemde Amerikaanse toneelschrijver Tennessee Williams, is een sprankelende muziektheatervoorstelling over drie jonge mensen die omwille van hun achtergrond buiten de samenleving vallen. Alle drie proberen ze hun lot te ontlopen, vechten ze voor een beter leven. Opzoek naar geluk.

Deze Fries-Nederlandstalige voorstelling speelde mei 2016 voor het eerst in Leeuwarden en is door publiek en pers (5 sterren Leeuwarder Courant) lovend ontvangen. Daarom gaat Kingdom of Earth nu ook op tournee en is mei 2018 door het hele land te zien.

Tekst: Tennessee Williams Concept: Lourens van den Akker, Jeek ten Velden Regie: Jeek ten Velden Spel: Lourens van den Akker, Freek den Hartogh, Eva Meijering & 'Hilbrandt' (muziek) Vormgeving: Sacha Zwiers, Andrea Lewis (stage) Licht & techniek: Aart Laferte Communicatie/Publiciteit: Hester Berkelmans

Wegens succes nu in het theater!

Website: www.akkersenvelden.nl

Theaterkrant: ★★★★☆: “Alleen al voor het opnieuw onder de aandacht brengen van dit weinig gespeelde stuk moeten we het jonge Leeuwarder gezelschap Akkers & Velden dankbaar zijn. En dat ze er een brutale, bruisende en meeslepende voorstelling van hebben gemaakt hebben maakt het feest compleet.”

Leeuwarder Courant *****:
“Ster van de avond is Eva Meijering als Mirtel die prachtig schakelt tussen hysterie en angst, tussen domheid en berekening. (…) Regisseur Jeek ten Velden heeft wonderen verricht. (…) Adembenemend.”

Friesch Dagblad:
“Het geheel is aantrekkelijk en gevarieerd, er wordt sterk geacteerd en het verhaal blijft tot het einde spannend.”

De Moanne:
“In stik, sa fol fjoer dat it dy de siken benimt.” (Een stuk, zo vol vuur dat het je de adem beneemt.)