Het Nationale Ballet

19:15 uur | inleiding gratis, wel reserveren

19:45 uur | dansvoorafje

Highlight

Hans van Manen is een begrip in de beweeglijke wereld van het ballet. De wereldwijd vermaarde choreograaf heeft als geen ander een stempel gedrukt op de Nederlandse dans. In 2017 wordt de maestro 85 jaar. Alle reden voor Het Nationale Ballet om een hommage te brengen aan zijn vaste choreograaf. Als ode brengt het vier van zijn meesterlijke creaties op de bühne: ‘On the Move’, ‘5 Tango’s’, ‘Sarcasmen’ en ‘Symphonieën der Nederlanden’.

Geen choreograaf drukte zo’n groot stempel op de Nederlandse dans als Hans van Manen. 85 wordt hij en zijn ster is wereldwijd nog steeds rijzende. Het Nationale Ballet is er trots op Van Manen als vaste choreograaf in de gelederen te hebben en trakteert u in dit hommageprogramma op vier van zijn meesterlijke creaties.
In ‘On the Move’, dat Van Manen in 1992 voor NDT maakte, is zijn zo kenmerkende helderheid in vorm en structuur tot op het bot uitgekristalliseerd. In 1977 zette de choreograaf met ‘5 Tango’s’ de muziek van Astor Piazzolla in Nederland op de kaart. Minstens even iconisch is ‘Sarcasmen’, in 1981 gemaakt voor Rachel Beaujean en Clint Farha. Dit ballet voor twee dansers en een pianist gaat over elkaar uitdagen, treiteren zelfs, maar nooit ‘over de top’. Tot slot ziet u ‘Symphonieën der Nederlanden’, in 1987 gecreëerd voor de opening van Amsterdam Culturele Hoofdstad.

Hans van Manen: On the Move
Hans van Manen: 5 Tango’s
Hans van Manen: Sarcasmen
Hans van Manen: Symphonieën der Nederlanden