Klassiek

Willaert, Palestrina & Lassus

Doopsgezinde kerk

Prijs € 18,-

Een concert met psalmen, madrigalen en instrumentale bewerkingen daarvan. Klankschoonheid, parelende variaties, diepe religiositeit en heftige emoties. De psalmen van Palestrina, Willaert en Lassus laten zich bijna beluisteren als een religieus madrigaal. Hun chansons en madrigalen waren de basis voor variatiewerken van andere componisten, waaronder Sweelinck en diens tijdgenoten – die ook op het programma staan. Alleen in Leeuwarden en op Schloss Weissenfels! Werken van onder meer Willaert, Palestrina, Lassus en Sweelinck.

Dit is een programma met psalmen, madrigalen en instrumentale bewerkingen daarvan. Klankschoonheid, parelende variaties, diepe religiositeit en heftige emoties. De muzikale werelden van deze stukken liggen dicht bij elkaar. De psalmen van Palestrina, Willaert en Lassus laten zich bijna beluisteren als een religieus madrigaal. Hun chansons en madrigalen waren de basis voor variatiewerken van andere componisten. Zo klinkt in dit programma ook muziek van Sweelinck en tijdgenoten.

Wegbereiders en hun volgelingen: daarover gaat dit programma. Willaert was beroemd als componist en als leraar. Zijn voorbeelden vonden navolging bij vele componisten.
Het chanson Susanne ung jour van Lassus was ook een enorme bron van inspiratie: er werden meer dan dertig verschillende versies van gemaakt, onder andere in Engeland en Portugal.
Ook de Amsterdammer Sweelinck maakte er een bewerking van. Giovanni Pierluigi da Palestrina (1525/26 - Rome 1594) is de derde centrale figuur in dit programma. Zijn madrigalen Vestiva i colli en Io son ferito waren ook weer model voor prachtige versierde werken van onder meer Bull en Scheidt.

Het Gesualdo Consort Amsterdam is superieur als het gaat om vocale oude muziek. Hun zesdelige Sweelinck-album werd in de pers overladen met sterren en bekroond met twee Edisons. De vier blokfluitisten van BRISK – leerlingen van de onlangs overleden Frans Brüggen – maakten vele uitstekend ontvangen cd’s met zowel oude als kersvers geschreven muziek. Beide ensembles slaan de handen ineen voor een concert van ongehoorde schoonheid: zelden uitgevoerd repertoire van de (begin) zestiende-eeuwse meesters Lassus, Willaert en Palestrina. Hun chansons en madrigalen vormden de inspiratiebron voor fraaie muziek van de generatie die na hen kwam, waaronder Jan Pieterszoon Sweelinck.

Gesualdo Consort Amsterdam : Nele Gramß – sopraan | Marnix de Cat – altus | Charles Daniels – tenor | Harry van Berne - tenor | Harry van der Kamp - bas BRISK Recorder Quartet Amsterdam : Marjan Banis & Susanna Borsch & Bert Honig & Alide Verheij : blokfluiten.

Alleen in Leeuwarden en op Schloss Weissenfels

Website: www.appassionata-leeuwarden.nl