Klassiek

Prijs € 33,-
JONGEREN € 13,50

19:15 uur | inleiding gratis, wel reserveren

De negentiende eeuw was de eeuw van de romantische, heerlijk meeslepende muziek. In ‘Topstukken uit de Romantiek’ speelt het Noord Nederlands Orkest drie van de allermooiste stukken uit die belangrijke periode: de vrolijke ouverture van Mendelssohn, het celloconcert van Saint-Saëns (door toptalent Harriet Krijgh) en de Vijfde Symfonie (de ‘Noodlotssymfonie’) van Tsjaikovski. Een klassieke ode aan de romantiek.

De 19e eeuw was de eeuw van de romantische en heerlijk meeslepende muziek. Het NNO speelt drie van de allermooiste stukken uit die tijd. De vrolijke ouverture van Felix Mendelssohn gaat over een mooie fee die voor haar ridder verborgen moet zien te houden dat zij zaterdags een zeemeermin is. Vervolgens speelt het jonge, veelbelovende toptalent Harriet Krijgh het Celloconcert van de Franse componist Camille Saint-Saëns. Dit stuk staat bekend als het mooiste celloconcert ooit geschreven. Voor de solist is het een krachtsinspanning van jewelste, maar u hoort de cello dan ook op zijn allermooist.

Na de pauze klinkt de Vijfde symfonie van de Russische componist Tsjaikovski. Zijn muziek gaat vaak over het noodlot en over de vraag of daaraan te ontkomen valt. Hij had geen gemakkelijk leven: mensenschuw, worstelend met homoseksualiteit, af en toe een zenuwinzinking. Maar ja, aan de rand van het ravijn bloeien de mooiste bloemen. De romantische melodieën van de ‘Noodlotssymfonie’, zoals de Vijfde ook wordt genoemd, beginnen donker en weemoedig. Toch hoort u tegen het eind de meest gelukzalige noten die Tsjaikovski ooit schreef. Een sprankje hoop dat het uiteindelijk allemaal goed komt?

Mendelssohn: Das Märchen von der schönen Melusine:Ouverture op.32
Saint-Saëns: Concert voor cello en orkest no.1 op.33 in a kl.t.
Tchaikovsky: Symfonie no.5 op.64 in e kl.t.

Dirigent - Michal Nesterowicz

Cello - Harriet Krijgh