Opera

SERIEPRIJS € 29,50

19:15 uur | inleiding gratis, wel reserveren

Operadiner

‘Rigoletto’ is een echte operaklassieker, waarin alles draait om liefde, list en bedrog. Giuseppe Verdi (1813-1901) schreef voor dit drama een reeks wondermooie aria’s en koorwerken. De bekendste is uiteraard ‘La donna e mobile’ (de vrouw is wispelturig). Verdi wist meteen dat hij hiermee een hit in handen had en verbood zijn orkestleden en zangers de aria in het openbaar te spelen of te zingen tijdens de repetitieperiode. Hij wilde voorkomen dat de melodie al uit elk straatorgel zou klinken voor de première. Maar toen die eenmaal had plaatsgevonden, was er geen houden meer aan: ‘La donna e mobile’ werd overal op straat gefloten en ‘Rigoletto’ werd immens populair. Iedereen leefde mee met de nar Rigoletto, die zijn mooie dochter Gilda wil beschermen tegen de onbetrouwbare hertog van Mantua, die een oogje op haar heeft. Het verhaal neemt echter een tragische wending.
De Staatsopera van Tatarstan doet met een traditionele uitvoering alle eer aan de weelderige enscenering die in Verdi’s tijd in zwang was. Italiaans gezongen, met Nederlandse boventitels.

Muziek: Giuseppe Verdi | libretto: Francesco Maria Piave, naar ‘Le roi s’amuse’ van Victor Hugo | regisseur: Michael Pandzhavize | decor: Andrey Zlobin | kostuums: Anna Ipateva

Verdi’s meesterlijke operaklassieker over liefde, list en bedrog

Website: www.wereldtheater.com

Deze voorstelling is onderdeel van de serie Opera