Toneel

Toneelgroep Het Volk

Veteranen

Kleine zaal

Leraar Krijn en de eigenzinnige katholieke bakker Nico delen een belangrijk verleden: dat van de militaire acties in Nederlands-Indië. Toen zij onder de wapenen waren, kwamen ze elkaar nooit tegen. Nu borrelen bij beiden de oorlogsherinneringen op. In ‘Veteranen’, een speciaal op Het Volk toegesneden versie van het door Bouke Oldenhof geschreven Friestalige ‘Feteranen’, volgen we de mannen tijdens negen herdenkingen gedurende ruim dertig jaar.

In de onvervalste stijl van Het Volk, met spitse, subtiele, humoristische en ontroerende dialogen, spelen Wigbolt Kruijver en Bert Bunschoten twee veteranen. In hun periode onder de wapenen kwamen de gereformeerde leraar Krijn en de eigenzinnige katholieke bakker Nico elkaar nooit tegen. Maar vanaf de jaren tachtig vormden ze samen tientallen malen de erewacht tijdens de herdenking bij het plaatselijke oorlogsmonument. Na hun pensioen beginnen de oorlogsherinneringen een steeds grotere rol in hun leven te spelen. Ondanks al hun verschillen, blijken Krijn en Nico een belangrijk verleden te delen: dat van de militaire acties in Nederlands-Indië. Met het opborrelen van de herinnering worden ze langzamerhand steeds meer wapenbroeders. In ‘Veteranen’ volgen we de mannen tijdens negen herdenkingen over meer dan dertig jaar. Met hun gewoonten, onhebbelijkheden, irritaties en twijfels.
‘Veteranen’ is een speciaal op Het Volk toegesneden versie van het door Bouke Oldenhof geschreven Friestalige en in Friesland zeer succesvolle ‘Feteranen’.

Tekst: Bouke Oldenhof | spel: Bert Bunschoten en Wigbolt Kruijver

Website: www.toneelgroephetvolk.nl

Quotes:

De Volkskrant****: ‘intens acteren op de vierkante meter…onderhuids gist het.’
Theaterkrant****: ‘fijne grappen…prachtig uitgespeeld…deze 37e voorstelling van Het Volk scoort hoog binnen hun rijke repertoire. Het Haarlemse gezelschap is een unicum. De spelhonger van Kruijver en Bunschoten is nog altijd even groot. Dat is geweldig.’
Haarlems Dagblad: ‘vaak heel geestig…indrukwekkende voorstelling.’