• Speeltijd

Doopsgezinde Kerk

Georg Friedrich Händel
Brockes-Passion

Händel schreef de Brockes Passion voor solisten, koor en een instrumentaal ensemble. In tegenstelling tot de passies van Bach had de Brockes-passie geen liturgische functie en werd het in huiselijke kring of in een concertzaal uitgevoerd. Bach heeft grote delen uit de Brockes Passion gekopieerd en heeft zich bij het schrijven van de Johannes Passion duidelijk door Händels Brockes Passion laten inspireren.

Het Paasverhaal door de ogen van Händel

In tegenstelling tot de passies van J.S. Bach had de Brockes-passie geen liturgische functie en werd het in huiselijke kring of in een concertzaal uitgevoerd. In 1712 verscheen van de hand van Barthold Heinrich Brockes ‘Der für die Sünden der Welt gemarterte und sterbende Jesus’, het lijdensverhaal van Christus op bijzonder dramatische wijze verteld.

Händel schreef dit lang en contemplatief werk voor solisten, koor en een instrumentaal ensemble. De aria’s zijn afwisselend qua opzet met soms een begeleiding van hobo of viool. Johann Sebastian Bach heeft grote delen uit de Brockes Passion gekopieerd. Hij heeft zich bij het schrijven van de Johannes Passion duidelijk door Händels Brockes Passion laten inspireren.

Het Apollo Ensemble is als een kameleon. De ene keer een barokorkest, een volgende keer gerust een duo, trio of septet. Maar welke gedaante het ensemble ook aanneemt, deze musici zullen altijd worden gedreven door een gemeenschappelijke passie. Zij worden gegrepen door het wonder dat eeuwenoude muziek telkens weer als nieuw kan klinken. En wat is mooier en dankbaarder dan deze fascinatie te delen met het publiek? Welkom dus bij het Apollo Ensemble!

Het ensemble kiest uit overtuiging voor historische instrumenten en bijbehorende speeltechnieken, als een manier om zo dicht mogelijk bij de bedoelingen en klankwereld van de oude meesters te komen. Bach, Händel, Haydn, Mozart, voor hen willen de musici van het Apollo Ensemble zich ambassadeurs voelen.

Het Apollo Ensemble is een internationaal gezelschap, de musici komen uit alle windstreken. Artistiek leider is de van oorsprong Oekraïense violist David Rabinovich, die zijn internationale sporen ruimschoots heeft verdiend en al zeventien jaar prominent lid is van het Amsterdam Baroque Orchestra (dir. Ton Koopman).

Apollo Ensemble met acht zangers, o.l.v. David Rabinovich

Maart 2018

Genres

Winkelmandje

U heeft geen voorstellingen in uw winkelmandje.

X

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.